Over Xavier

Xavier Boot (1989), ook bekend als XA4, begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen bij de plaatselijke muziekschool, waar al gauw bleek dat hij een bijzonder talent bezat. Op zijn elfde werd hij aangenomen bij de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium bij Henk Ekkel, en vervolgde zijn opleiding aan de Academie voor Muzikaal Talent, waar hij les kreeg van de Russische pianiste Mila Baslawskaja. Later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag kreeg hij les van de befaamde pianist Rian de Waal en Georg Friedrich Schenck, waarmee hij afstudeerde als klassiek pianist. Als eerste Nederlandse pianist behaalde hij het masterdiploma Live Electronics aan het Conservatorium van Amsterdam.

Xavier heeft bij vele grote pianisten masterclasses gevolgd, waaronder Charles Rosen, Maria João Pires en Arie Vardi. Hij treedt op in binnen- en buitenland, en heeft tot nu toe gespeeld in onder andere De Doelen in Rotterdam, het Concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht, en in het Muiderslot voor Koningin Beatrix. Hij speelde in Tsjechië en Denemarken, en soleerde met orkest in Oostenrijk. Xavier heeft zich aan het Conservatorium van Amsterdam gespecialiseerd in nieuwe muziek met elektronische extensies van de piano. Ook verzorgt hij de muzikale begeleiding van theatervoorstellingen en componeert hij muziek voor film en documentaires, zoals de documentaire Buitenkampers van Hetty Naaijkens (Kristallen Film) en de korte film Amsterdam Experimental van Sian Williams (tweede prijs op het Super 9 Mobile Film Fest in Portugal).

Prijzen
Xavier heeft op diverse concoursen prijzen gewonnen, waaronder het Petrov Piano Concours en het Prinses Christina Concours. Tijdens het Nationaal Pianoconcours SHMN in 2008 eindigde hij in zijn leeftijdscategorie als hoogste en ontving hij, naast de prijs voor de beste vertolking van modern Nederlands werk, de prijs voor de beste vertolking van Liszt. In 2006, het 250ste geboortejaar van Wolfgang Amadeus Mozart ontving hij bij een speciale Mozart-competitie in het Schillertheater in Utrecht eveneens de eerste prijs.

Xavier werkt samen met YAN (Jan van Eerd), speelt in de Indiepopband NOW en componeert voor piano en combinaties met elektronica. Zijn composities zijn beïnvloed door klassieke en hedendaagse componisten, en het best te beschrijven als contemplatief en rijk aan emotie.

Publiciteitsfoto’s, alleen met naamsvermelding te gebruiken:

Website by fayst